Nieuws

Martien de Vos en Rik Melissant winnen in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem.

Op zaterdag 24 juni streden de finalisten van het prestigieuze nationaal Ambitus Orgelconcours voor jongeren t/m 21 jaar voor de 1e, 2e en 3e prijs en voor de publieksprijs. Iedere finalist speelde een verplicht werk (opdrachtcompositie van Kees van Eersel), een groot werk van Johann Sebastian Bach en een muziekstuk gecomponeerd na 1800 naar eigen keuze. De circa 250 luisteraars genoten van het finaleconcert.

Jong talent
Van de meer dan 30 deelnemers die in zich in 2016 bij de start van het concours ingeschreven hadden, waren na een voorronde in de Sint-Joriskerk te Amersfoort, de eerste ronde in de Eusebiuskerk te Arnhem en de halve finale in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes 6 finalisten in de leeftijd van 14 tot en met 21 jaar overgebleven, verdeeld over twee leeftijdscategorieën. Kandidaten uit categorie B (14 tot en met 16 jaar) startten na loting om 13.00 uur, waarna om 15.30 uur categorie C (17 tot en met 21 jaar) hun zelf gekozen muziekstukken speelden. Tijdens de voorbereiding mocht iedere kandidaat 2 uur les nemen bij een gerenommeerde orgeldocent naar keuze om het spelniveau te verhogen. Het talent van de kandidaten gecombineerd met deze extra coaching, had prachtige muziek van een kwalitatief hoog niveau tot resultaat.

Jury
De juryleden voor de finale waren Ton Koopman (voorzitter), Jan Hage, Leo van Doeselaar en Anton Pauw en Kees van Eersel. Zij beoordeelden het spel op onder andere muzikale voordracht, techniek en programmakeuze. De deelnemers werden gedurende de voorafgaande rondes gejureerd door steeds andere prominente (inter)nationale organisten.

lees verder op: http://www.ambitusfoundation.org/

Website Mentoren Klinkend Erfgoed on-line

De Vereniging Mentoren Klinkend Erfgoed, hebben een eigen website ontwikkeld, www.vmke.nl.

De vereniging heeft tot doel het klinkend erfgoed dat, door omstandigheden, buiten beeld raakt bij de op dit gebied bestaande organisatie weer de aandacht en de zorg te geven die het verdient.

De leden van de vereniging zijn liefhebbers op het gebied van dit cultureel erfgoed, die voldoende kennis en kunde in huis hebben om hun diensten als mentor aan te bieden. 

Dissertatie over Orgelmakers Smits

Op 9 mei 2017 promoveert Jan Boogaarts aan de Nijmeegse Radboud universiteit op het werk van de orgelmakers Smits in Brabant. Dit heeft geresulteerd in een omvangrijk standaardwerk over de Zuid-Nederlandse orgelmakerij in de 19e en vroege 20e eeuw.

De handelseditie zal vanaf 9 mei 2017 door de Walburgpers te Zutphen voor €69,50 op de markt gebracht worden.

Beiaardier en dj stelen de show

http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/beiaardier-en-dj-stelen-de-show-1.6589173

Eerste ronde Ambitus Orgelconcours voor jongeren op 19 november in Arnhem in teken van J.P. Sweelinc

http://us11.campaign-archive2.com/?u=91606ce3aadb6bc431df64398&id=3854110064&e=f55131708c

Doe orgel

Een leuke impressie van het Doe orgel:

https://vimeo.com/190393920?ref=em-share