Nieuws

8 december 2015 Bron: Toekomst Religieus Erfgoed

Het is een groeiend probleem: kerken die niet meer als kerk functioneren en een ander gebruik hebben gekregen met daarin een orgel, luidklok en/of torenuurwerk, niet zelden historisch en waardevol. De nieuwe eigenaar of gebruiker weet er geen raad mee, er is geen vaste organist meer, de klok wordt nooit meer geluid en wat is gemaakt om te klinken, staat er verweesd bij. Dat is jammer, want een klinkend monument dat niet langer van zich kan laten horen, is in feite in gevaar. 

Gebruikers van het klinkend erfgoed zijn essentieel zijn voor het in goede staat houden van deze bijzondere objecten. Ieder instrument heeft een mentor nodig die de onderhoudstoestand van het instrument bewaakt. Alleen hij of zij kan tijdig aangeven wanneer de onderhoudstoestand achteruit gaat, plotselinge schades optreden of ondeskundig onderhoud wordt gepleegd. Een goed geïnstrueerde mentor of gebruiker bespaart uiteindelijk de eigenaar veel geld. Tijdig ingrijpen voorkomt achterstallig onderhoud en kostbare restauraties.

Zie voor meer informatie deze website onder Orgels (ook leest u daar hoe u de handige waaier Zorg voor uw orgel kunt bestellen)

Het hele artikel kunt u lezen op Toekomst Religieus Erfgoed

Website Mentoren Klinkend Erfgoed on-line

De Vereniging Mentoren Klinkend Erfgoed, hebben een eigen website ontwikkeld, www.vmke.nl.

De vereniging heeft tot doel het klinkend erfgoed dat, door omstandigheden, buiten beeld raakt bij de op dit gebied bestaande organisatie weer de aandacht en de zorg te geven die het verdient.

De leden van de vereniging zijn liefhebbers op het gebied van dit cultureel erfgoed, die voldoende kennis en kunde in huis hebben om hun diensten als mentor aan te bieden. 

Dissertatie over Orgelmakers Smits

Op 9 mei 2017 promoveert Jan Boogaarts aan de Nijmeegse Radboud universiteit op het werk van de orgelmakers Smits in Brabant. Dit heeft geresulteerd in een omvangrijk standaardwerk over de Zuid-Nederlandse orgelmakerij in de 19e en vroege 20e eeuw.

De handelseditie zal vanaf 9 mei 2017 door de Walburgpers te Zutphen voor €69,50 op de markt gebracht worden.

Beiaardier en dj stelen de show

http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/beiaardier-en-dj-stelen-de-show-1.6589173

Eerste ronde Ambitus Orgelconcours voor jongeren op 19 november in Arnhem in teken van J.P. Sweelinc

http://us11.campaign-archive2.com/?u=91606ce3aadb6bc431df64398&id=3854110064&e=f55131708c

Doe orgel

Een leuke impressie van het Doe orgel:

https://vimeo.com/190393920?ref=em-share