Nieuws

De kerkklok van de Oude Kerk in Zwijndrecht zwijgt al ruim een jaar. De toren is in zo'n slechte staat dat het luiden van de klok weleens gevaarlijk zou kunnen zijn. "Er komen forse krachten vrij als de klok heen en weer gaat. We willen geen enkel risico nemen. Maar het is niet zo dat de klok er morgen af valt", vertelt Jules Turk van de Oude Kerk in Zwijndrecht. Uit een bouwkundig rapport blijkt dat zes van de acht staanders aangetast zijn. Het repareren van deze staanders is een dure grap. De herstelwerkzaamheden zullen naar schatting zo'n 150.000 euro gaan kosten.

De kerk is een monument. Dit betekent dat er regels verbonden zitten aan de reparatie van het gebouw. "Er wordt onder andere voorgeschreven welke materialen we moeten gebruiken. En dat is allemaal wat duurder dan de huis-, tuin- en keukenspullen die je normaal gebruikt om dingen te repareren."

De kerk is een inzameling gestart om het bedrag bij elkaar te krijgen.

De Oude Kerk in Zwijndrecht is deze week volop in het nieuws. Er zijn op dit moment etsen en tekeningen te zien van Rembrandt. De tentoonstelling is onderdeel van de manifestatie Reformatie, Rembrandt en Bach, die daar tot en met 15 november gehouden wordt.

Website Mentoren Klinkend Erfgoed on-line

De Vereniging Mentoren Klinkend Erfgoed, hebben een eigen website ontwikkeld, www.vmke.nl.

De vereniging heeft tot doel het klinkend erfgoed dat, door omstandigheden, buiten beeld raakt bij de op dit gebied bestaande organisatie weer de aandacht en de zorg te geven die het verdient.

De leden van de vereniging zijn liefhebbers op het gebied van dit cultureel erfgoed, die voldoende kennis en kunde in huis hebben om hun diensten als mentor aan te bieden. 

Dissertatie over Orgelmakers Smits

Op 9 mei 2017 promoveert Jan Boogaarts aan de Nijmeegse Radboud universiteit op het werk van de orgelmakers Smits in Brabant. Dit heeft geresulteerd in een omvangrijk standaardwerk over de Zuid-Nederlandse orgelmakerij in de 19e en vroege 20e eeuw.

De handelseditie zal vanaf 9 mei 2017 door de Walburgpers te Zutphen voor €69,50 op de markt gebracht worden.

Beiaardier en dj stelen de show

http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/beiaardier-en-dj-stelen-de-show-1.6589173

Eerste ronde Ambitus Orgelconcours voor jongeren op 19 november in Arnhem in teken van J.P. Sweelinc

http://us11.campaign-archive2.com/?u=91606ce3aadb6bc431df64398&id=3854110064&e=f55131708c

Doe orgel

Een leuke impressie van het Doe orgel:

https://vimeo.com/190393920?ref=em-share