Nieuws

Museum Speelklok heeft aan SKEN gevraagd om haar netwerk te attenderen op een symposium dat zij op 12&13 oktober 2017 organiseert. Omdat het bestuur van mening is dat dit evenement aansluit bij de doelen van SKEN, sturen wij u de informatie graag door.

Museum Speelklok Utrecht beheert al meer dan 60 jaar een omvangrijke collectie klinkend erfgoed, van de kleinste speeldoosjes tot de grootste dansorgels. Deze instrumenten restaureren en onderhouden zij  zodat de collectie ook klinkend gepresenteerd kan worden aan het publiek. Dat ligt zelfs ten grondslag aan de werkwijze van het museum: alles wat te zien is, moet ook te beluisteren zijn.

De vraagstukken omtrent deze ‘restauratie-ethiek’ gaat het museum behandelen in een jaarlijkseExpert Meeting, met dit jaar als hoofdvraag “Hoe geven we klinkend erfgoed door?”. Door middel van lezingen en forumdiscussies geeft het museum het debat hierover een nodige impuls.

In deze eerste editie worden restauratoren, curatoren en wetenschappers (de ‘hoofden’ en ‘handen’ van het museale werkveld) hiervoor samengebracht. Gespecialiseerde sprekers van onder andere het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed belichten daarnaast de facetten van dit ‘functionele erfgoed’, dat al dan niet vanzelfsprekend vraagt om een andere behandeling.

Deelname aan het symposium wil ik u van harte aanraden. Meer informatie, evenals kaartverkoop, is te vinden op de website van het museum. Tijdens het symposium wordt Engels gesproken. Klik hier voor een overzicht van de lezingen. 

Klik hier voor meer informatie en kaarten.

Website Mentoren Klinkend Erfgoed on-line

De Vereniging Mentoren Klinkend Erfgoed, hebben een eigen website ontwikkeld, www.vmke.nl.

De vereniging heeft tot doel het klinkend erfgoed dat, door omstandigheden, buiten beeld raakt bij de op dit gebied bestaande organisatie weer de aandacht en de zorg te geven die het verdient.

De leden van de vereniging zijn liefhebbers op het gebied van dit cultureel erfgoed, die voldoende kennis en kunde in huis hebben om hun diensten als mentor aan te bieden. 

Dissertatie over Orgelmakers Smits

Op 9 mei 2017 promoveert Jan Boogaarts aan de Nijmeegse Radboud universiteit op het werk van de orgelmakers Smits in Brabant. Dit heeft geresulteerd in een omvangrijk standaardwerk over de Zuid-Nederlandse orgelmakerij in de 19e en vroege 20e eeuw.

De handelseditie zal vanaf 9 mei 2017 door de Walburgpers te Zutphen voor €69,50 op de markt gebracht worden.

Beiaardier en dj stelen de show

http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/beiaardier-en-dj-stelen-de-show-1.6589173

Eerste ronde Ambitus Orgelconcours voor jongeren op 19 november in Arnhem in teken van J.P. Sweelinc

http://us11.campaign-archive2.com/?u=91606ce3aadb6bc431df64398&id=3854110064&e=f55131708c

Doe orgel

Een leuke impressie van het Doe orgel:

https://vimeo.com/190393920?ref=em-share